MACH-TECH 2022

Május 10-13 között került megrendezésre az Ipar Napjai, Mach-Tech kiállítás, ahol csapatunk legújabb termékére fókuszált a 104BA pavilonban.

Zy Photo 2022 05 12 00000327 Masolat
Standunk a kiállításon

A lemezalakítás minden területén kiváló minőségű szerszámokkal, kopóelemekkel, technológiákkal és lemezmegmunkáló gépekkel segíti partnereit a Lang & Társai Kft. Az IPAR NAPJAI-MACH-TECH kiállításon olyan újdonságot mutattak be, amellyel jelentősen megnövelhető a termelékenység a fémmegmunkálás területén.

A Mate precíziós munkadarab-befogóinak használatával a megmunkálási darabok egyszerűen és professzionálisan rögzíthetőek. A NEW technology magazin szerkesztőségének Misli Bence, a Lang & Társai Kft. műszaki ügyintézője mutatta be a Mate precíziós nullpontrendszerét.

Zy Photo 2022 05 12 00000322 Másolat
Interjú a New Technology magazin számára

„A termék megalkotásánál óriási szerepet játszott, hogy a piacon található rögzítőeszközök kevésbé igazíthatóak az adott folyamathoz” – magyarázza a fejlesztés okát Misli Bence. „A Mate több mint 60 éve gyárt a lemezfeldoglozó ipar számára stancoló szerszámokat, eszközöket 3, 4, 5 tengelyes gépeken. A vállalatot a folyamatos innováció hajtja, 2020-ban Mate Precision Technologies lett a cég elnevezése, amellyel azt kívánjuk sugallni, hogy a fémforgácsolás iránti elköteleződésünk is egyre mélyebb, és szakértelmünkkel a fejlesztéseket kívánjuk előtérbe helyezni. Így született meg a termék, amelyet az IPAR
NAPJAI-MACH-TECH kiállításon bemutattunk, a Mate Precision Workholding termékcsalád, amely tartalmazza az egészen kis megoldásoktól a nagy munkadarabok rögzítésére alkalmas eszközöket is.”

Zy Photo 2022 05 12 00000335 Masolat
Tihanyi Roland, Misli Bence és Jan Koudelka, a csütörtöki kiállítási napon

Maximális rögzítés és gyorsabb munka

A megmunkálásra szánt alkatrészeket a csavarorsó segítségével mechanikusan rögzíti a gépkezelő. A Mate DynoGrip satuk különlegessége, hogy a szorítópofák egy mozdulattal, egyszerűen kivehetőek és megfordíthatóak. A műveletnek köszönhetően a munkadarabok befogása gyorsabbá válik, amivel az átállási idő jelentősen csökken. A rögzítőeszköz fő jellemzői: maximális tartóerő, minimális alkatrész-emelkedés, kiváló ismételhetőség. Óriási előnye még, hogy más rögzítő eszközökkel is kompatibilis, valamint a gépágyra közvetlenül is felszerelhető. Az eszköz 13 méretváltozatban kapható.

„A Mate DynoGrip lelkét a DynoLock alap képezi, amely többfajta méretben és formában kapható. A húzócsapok illeszkedését masszívan biztosítja a körkörös kialakításnak köszönhetően, ugyanis akármilyen erőhatás éri a munkadarabot, a rögzítés ugyanolyan erőteljes marad. A fejlesztés által megakadályozható, hogy a rögzített test bármilyen irányba elmozduljon. Partnereink tapasztalatai szerint a megmunkálás ezredmilliméter pontossá válik ezzel a rögzítőeszközzel” – mutatja be a DynoGrip technikai előnyét Misli Bence.

Termelékenységet elősegítő rögzítőeszköz

A cserélhető és megfordítható acél szorítópofákat gyorsan, oldalirányú billenő pattintással lehet váltani. A maximális rugalmasság érdekében többfogású a rögzítőelem kialakítása, a precíziós fogazattal ellátott szorítóelem segítségével stabilabban tartja a befogott alkatrészt, s ez alapfelszereltség az eszközön. A rugalmas tervezésnek köszönhetően a két szorítópofa közé beilleszthető egy elválasztó komponens, amely hozzájárul ahhoz, hogy egyszerre két munkadarabot lehessen befogni. Az alkatrészek rögzítéséhez elengedhetetlen olyan csavar megléte, amely könnyen állítható, finom kalibrálásokra képes, és ez a DynoGrip eszközön megtalálható. Az menetes orsó alatt kialakított csatornák és oldalsó nyílások a megfelelő forgást és a hűtőfolyadék áramlását segítik elő. A húzócsapok rendkívül kopásállóak, geometriájuk a feladathoz optimalizált a jobb illeszkedés érdekében.

„Mindamellett, hogy a DynoGrip olyan kiváló elemekkel rendelkezik, amelyek segítségével a munkadarab megfogása sokszorosan egyszerűbb, mint más hasonló rögzítőberendezésekkel, DynoLock rögzítő alapjaink is rendkívüli megbízhatóságról tesznek tanúbizonyságot. A DynoLock menetes orsóját úgy alakították ki, hogy a meghúzás folyamatával mind a négy lábat egyszerre, ugyanolyan erővel képes megtartani. Kategóriájában a legkiemelkedőbb szorítóteljesítménnyel rendelkezik. Az egyszerű kezelhetőség pedig önmagáért beszél, felhasználásával garantáltan növekszik a termelékenység” – hangsúlyozza Misli Bence.

K 46476 5
DynoGrip és DynoLock munka közben

Tartósságban is az élen

„Jellemző probléma lehet más gyártók esetében, hogy az eltelt idővel a szorítóeszköz elemeire lerakódott szennyeződés megnehezíti a berendezés kezelését. Az alap a satuval akár össze is ragadhat, ami miatt a felhasználóknak a satura és az alapra nézve is drasztikus megoldásokat kell alkalmazniuk. Ez jelentősen csökkentheti a termék élettartamát, annak precizitását. Ezzel szemben a DynoLock alapokba integrált golyókkal mindez elkerülhető. Az alapba integrált golyók ugyanis a lazítás során ledobják a satut az alapról, elkerülve a már említett problémákat. A kiállításon bemutatott satunk nagy népszerűségnek örvendett, az érdeklődők többek között fenti tulajdonságát emelték ki a többi pozitívum közül. Termékcsaládunk tartósságban és megbízhatóságban kiváló jellemzőkkel bír” – teszi hozzá Misli Bence.

Sokszínű felhasználhatóság

A DynoGrip nullpontrendszeres rögzítőeszközöket három-, négy- és öttengelyes megmunkálóközpontokban alkalmazzák. Beszerelésekor pontosan bemérhető a nullpont, amit a különböző irányú erőhatások ellenére sem veszít el. További előnye, hogy amennyiben sérülne a rögzítőeszköz bármely alkotóeleme, az könnyedén cserélhető, nem szükséges a teljes kelléket leváltani. Emellett a felhasználáshoz igazított egyedi szorítópofák tovább növelhetik a termelékenységet.

A DynoGrip kialakítását úgy tervezték, hogy a legtöbb rendszerrel kompatibilis legyen. A satu más gyártók tartóiba könnyedén rögzíthető, akár 52-es vagy 96-os kivitelű alapról, akár egyetlen húzócsapos rendszerről beszélünk. Az alapkivitelű berendezés már olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely más márkák esetében feláras lenne.

„Számos kérdés merült fel a használhatóságával kapcsolatban. A legextrémebb a víz alatti alkalmazás témája volt. Ez a nullpontos munkadarab-rögzítő működik ilyen körülmények között is, viszont az élettartamára gyakorolhat befolyást. Ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a kezelésre és tisztításra. A teljes satu szerszámacélból készült, amely 45–50 Rockwell-keménységű, a standard Black Diamond felületkezelésnek köszönhetően viszont 65 Rockwell-keménységű a felület. A trapézmenetes orsó PVD-bevonattal rendelkezik, amely a 70 Rockwell-keménység mellett jobb kenést is biztosít ” – emeli ki Misli Bence.

Mikulás
Mikulás mellszobor, közvetlenül a DynoLock alapra rögzítve (Videó)

A megbízható partner

A Lang & Társai Kft. világszerte ismert, több évtizedes tapasztalattal rendelkező innovatív és maximálisan vevőorientált gyártókat képvisel Magyarországon. Termékpalettájukon megtalálhatóak az élhajlító szerszámok, lemezollókések, CNC revolverprésekbe illeszkedő lyukasztó és alakító szerszámok, Trumpf rendszerű CNC lyukasztó gépekbe és Salvagnini lemezmegmunkáló központokba illeszkedő szerszámok, Tox hajtás- és kötéstechnika, optikai, illetve nem optikai kopóelemek fiber és szén-dioxid-lézervágókhoz, plazmavágó kopóelemek, patkószerszámok, szervó-elektromos lemezmegmunkáló gépek, lézeres 3D fémnyomtatók.