A Prima Power bemutatta a LASERDYNE® 811 3D fiber lézervágó rendszert

Laserdyne 811

Nagysebességű hegesztési, fúrási, vágási, valamint DED additív gyártási képességek.

A Prima Power Laserdyne bemutatta a lézeres megmunkálás következő generációs gépei előfutárának számító LASERDYNE® 811 berendezést. A LASERDYNE 811 gépet a legmodernebb hardver- és szoftverfejlesztésekkel vértezték fel a rugalmas és precíziós lézeres megmunkáláshoz, mindezt ráadásul egy megfizethető és kompakt platformon. A gép, a vezérlő és a lézerforrás kombinációja egy költséghatékony, nagy sebességű és megbízható gyártóberendezést eredményezett mind a kicsi, mind a nagy gyártási darabszámokhoz, amely teljes mértékben képes kiaknázni a fiber lézertechnológia előnyeit.

A gép a szükséges rugalmassággal és pontossággal rendelkezik ahhoz, hogy a kis és közepes méretű munkadarabok hegesztési, fúrási, vágási és DED (Direct Energy Deposition – közvetlen energiával történő rétegezés) additív gyártási feladatainak optimalizált lézeres feldolgozáshoz. A munkakamra 1 100 × 800 × 600 mm (X / Y / Z) méretű. A tengelysebesség mindhárom irányban meghaladja az 50 métert másodpercenként 1,2 g gyorsulás mellett. A gépet arra tervezeték, hogy a verhetetlen legyen az elfoglalt alapterületre vetített hatékonyság terén.

A gép kifejlesztése során kifejezetten figyeltek arra, hogy teljes mértékben ki tudja használni a BeamDirector® előnyeit. A további két mozgástengely (C és D) a munkadarab nehezen elérhető pontjaihoz is hozzáférést biztosít, ezenkívül pontos sugárvezetést és a legnagyobb rugalmasságot biztosítja egy 5 tengelyes lézerrendszerben. A 90 fordulat/perc fordulatszámú BeamDirector 15 ívmásodperc ismétlési pozicionálási pontossággal rendelkezik. A BeamDirector ezenkívül a lézeres megmunkálást az alkatrész felületétől számított 90°-tól (a felületre merőleges) 10°-ig támogatja a tengelyek teljes úthosszán.

Az S94P CNC-vezérlő rendkívül hatékony ellenőrzést biztosít a mozgásrendszer felett, és ami a legfontosabb, a megmunkálási paraméterek felett, így az iparág leghatékonyabb lézeres feldolgozása mellett a folyamatminőség is maximalizálható. Az impulzusvezérelt S94P képes valós idejű impulzust biztosítani, igény szerint beleértve minden egyes lézerimpulzus egyedi idő és térbeli alakját. Az S94P vezérlő hét szimultán mozgástengelyt felügyel, valamint – az automatizálási igényektől függően – akár további tengelyeket is. Ezáltal könnyen integrálhatók a különféle automatizálási megoldások a munkadarab kezeléséhez, az alkatrészek be- és kirakodásához, valamint egyéb feladatokhoz. Mint minden Prima Power Laserdyne géphez, a LASERDYNE 811-hez is a Windows 10-et támogató legújabb sztenderd szoftver tartozik. A szoftverkörnyezet magában foglalja a SmartTechniquesTM teljes készletét a lézerfolyamat optimalizálása és a ciklusidők lerövidítése, valamint a folyamatminőség és –konzisztencia javítása érdekében. Mint mindig, a szoftverfrissítések ingyenesen állnak rendelkezésre.

A LASERDYNE 811 az MTConnectTM valós idejű paraméter- és adatfolyam használattal, valamint a Prima Power Laserdyne által kifejlesztett SPC folyamatadat jelentési és tárolási képességgel támogatja az Ipar 4.0 kompatibilis gyártókörnyezet létrehozását.

Prima Power Laserdyne 811 09 2 768x575 1

A LASERDYNE 811-hez választható opciónak számító FastTrim és a FastSuite II CAD/CAM szoftverek a teljes hattengelyes interpolációt támogatják. A DED additív gyártási feladatokhoz használt AMExpress CAD/CAM opcióval és CAM gyártószoftverrel egyszerűen állíthatók elő az alkatrészprogramok.

A BeamDirector és a könnyen használható LASERDYNE fúvókák széles választéka révén a gép néhány másodpercen belül képes váltani a hegesztésről a vágáson át a fúrásra és fordítva, ami extra rugalmasságot kölcsönöz a berendezésnek.

A LASERDYNE 811 jelenleg talán a legfejlettebb lézeres megmunkáló berendezés, ami elérhető a 2D és 3D hegesztéshez, fúráshoz, vágáshoz, valamint a közvetlen energiával történő rétegezéshez.

Lds811 06 768x768 1

A lézeres megmunkálás négy fő kategóriája

Hegesztési alkalmazások: A hegesztést mindig is magasan kvalifikált és munkaigényes tevékenységnek tekintették, és sok tekintetben valóban annak számít. Egy tapasztalt hegesztő tudja, hogy a hegesztés minőségét nem lehet a külalak alapján megítélni. A hegesztés minőségét a folyadékfázis során bekövetkező anyag- és gázkölcsönhatások, valamint a lehűlési fázis során az anyagok kötése határozza meg.

A LASERDYNE® gépek biztosítják, hogy a lézersugár és így az energia nagyon szabályozott körülmények között jusson a munkadarabra. A gázkezelés kritikus fontosságú a végeredmény szempontjából, ezért a LASERDYNE sokféle fúvóka kialakítást, illetve áramlásszabályozó hardvert és szoftvert tartalmaz, amik lehetővé teszik az összetett geometriák hozaganyaggal, vagy anélkül történő hegesztését. Ez megismételhető hegesztési folyamatokat és kiváló minőségű alkatrészeket eredményez mélyreható hegesztési ismeretek nélkül is.

A speciális ötvözetek (pl. bóracél, nagy szilárdságú nikkel-, króm- és titánötvözetek) növekvő használatával új kihívások merülnek fel a hegesztéstechnikában, mivel ezen anyagok feldolgozási paraméterei meglehetősen szűk határok között mozoghatnak. Optimális fiber lézer paraméterekkel a hegesztési folyamat nagyon szigorúan szabályozható, és a korábban nehezen hegeszthető anyagok ma már rutinszerűen hegeszthetők gyártási körülmények között.

Az impulzustulajdonságok szabályozásának és a sugár alakításának képessége lehetővé tette a korábban nehézkes vagy lehetetlen anyagok hegesztését. Ilyen például a nagyon vékony alumínium, réz, öntöttvas, a nagy széntartalmú acélok és sok más ötvözet, amiket a hagyományos módszerekkel nem lehetett hegeszteni. A hegesztéstechnika fejlődése azonban oda vezetett, hogy a LASERDYNE Applications Group™ közzétette a Welding 101 és a Welding 102 PDF fájlokat, amelyek az ezen fontos folyamatban bekövetkező változásokat rögzítik.

Fúrási alkalmazások: A BeamDirector és a fiber lézertechnika kombinációjával precíz lézersugár jut a munkadarabra olyan szögekben, amelyekre korábban nem volt lehetőség. Ez a pontosság lehetővé teszi a megfelelően vezérelt lézer számára, hogy ütvefúrás, vagy lékelő fúrás révén nagyon gyorsan hozzon létre lyukakat a munkadarabban. Számos Nd:YAG lézer- és szikraforgácsoló folyamatot váltottak le fiber lézer megoldásokkal, elképesztő eredményeket elérve a termelékenység és a minőség terén. Erre példa a szárazföldön, illetve a repülőgépekben található turbinák hűtőlyukainak, szűrőalkatrészeinek, diffúzorainak és fúvókáinak gyártása.

Vágási alkalmazások: A LASERDYNE gépek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a gyártásban és a fejlesztésben, gyakran csökkentve az alkatrészek számát és javítva a végtermék általános minőségét. A terméktervezők ismerik az alkatrészek fémlemezből lézerrel történő hagyományos 2D vágását, de nem mindig járatosak a 3D lézeres megmunkálásban. A tervezők szabadon használhatják a csöveket, a fémnyomott, a hidroformált és a mélyhúzott alkatrészeket, hogy jobb és költséghatékonyabb megoldásokat hozzanak létre olyan esetekben, amikor többtengelyes rendszert használnak az alkatrész vágásához, vagy olyan komplex geometriákat vágnak, amelyek kihívást jelentenek a hagyományos szerszámozás számára. A bonyolult összeállítás helyett alkalmazhatunk formázást, vagy trimmelést, hogy költséghatékonyabban dolgozzunk és csökkentsük az utómunka szükségességét. Az autóipar és az általános gyártási műveletek lézeres vágást alkalmaznak a folyamatciklusok lerövidítésére. A lecsökkent szerszámköltség és anyagok tekintetében tapasztalható rugalmasság együttesen a lézervágás gyors térhódításához vezet.

DED (Direct Energy Deposition – közvetlen energiával történő rétegezés): A Prima Additive DED gyártórendszerek a LASERDYNE platform folyamatstabilitásán és pontosságán alapulnak. A porterítés, a lézerteljesítmény és a védőgáz adagolás pontos és valós idejű ellenőrzése lehetővé teszi a por különféle egyedi alkatrészekké történő beolvasztását vagy a fémfelületek újjáépítését, amelyeket ezután az OEM méreteknek és specifikációknak megfelelően lehet megmunkálni. A kopott szerszámok és alkatrészek mostantól újjáépíthetők az élettartam meghosszabításához. DED eljárással gyakran olyan alkatrészek készülnek, amelyeket hagyományos gyártási műveletetekkel nem, vagy nem költséghatékonyan állíthatók elő. Jó példa erre a tengelyek, vagy a kopott felületek újjáépítése, a turbinalapátok javítása és az egyedi alakú házak/pajzsok gyártása.

Maxresdefault 768x432 1

A LASERDYNE 811 a kivezetett LASERDYNE® 780 gép utódjának tekinthető. A LASERDYNE 811 továbbfejlesztett dinamikával, pontossággal, folyamatirányítással, naprakész operációs rendszerekkel rendelkezik, és számos automatizálási lehetőséget támogat.

A Prima Power Laserdyne több mint 40 éve épít világszínvonalú lézeres megmunkáló rendszereket és széles körű szakértelemmel rendelkezik a lézertechnika terén. A LASERDYNE® Application Group™ sok szervezetnek segít abban, hogy az adott alkalmazáshoz, vagy anyaghoz hozzanak létre új lézeres megmunkáló megoldásokat. A kompetencia, az új lézertípusok, valamint a LASERDYNE vezérlő technológia javítják a minőséget és csökkentik a ciklusidőket, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez.

További információ:

Lang & Társai Kft.

Holczer Dávid, értékesítés és szaktanácsadás

Tel.: +36 70 397 7388

E-mail: david@langtool.hu

www.primapowergepek.hu